حدیث: امام علي عليه السلام فرمودند : إذا رَأيتَ عالِما فَکُن لَهُ خادِما ؛ هرگاه دانشمندى ديدى، به او خدمت کن. ( غررالحکم ح ۴۰۴۴ ) حدیث: امام علي (عليه السلام) فرمودند: النَّظرُ إلي العَالِم أحبُّ إلَي الله مِن اعتکافِ سَنَهٍ فِي البَيت الحَرام؛ نگاه کردن به عالم و دانشمند نزد خداوند، از يک سال اعتکاف در کعبه برتر است. ) حدیث: امام صادق عليه السلام فرمودند: إنّ علِیّا کانَ عالِما والعلمُ یُتوارَثُ ، ولَن یَهْلِکَ عالِمٌ إلّا بَقِیَ مِن بَعدِهِ مَن یَعلَمُ عِلمَهُ أو ما شاءَ اللّهُ ؛(امام) على عليه السلام عالم بود، و علم ، ارث برده مىشود. هرگز عالمى نمى ميرد مگر آن که پس از او کسى مى ماند که علم او يا آنچه را خدا خواهد، بداند. ( الکافي : ۱ / ۲۲۱ / ۱ ) ) حدیث: امام جواد عليه السلام فرمودند: العلماء غرباء لکثرة الجهال؛ عالمان، به سبب زيادي جاهلان، غريب اند. ( مسند الامام الجواد، ص ۲۴۷ ) ) حدیث: امام صادق عليه السلام فرمودند: اِذا کانَ یَومُ القيامَةِ بَعَثَ اللّهُ عَزَّوَجَلَّ العالِمَ وَ الْعابِدَ ، فَاِذا وَقَفا بَیْنَ یَدَىِ اللّهِ عَزَّوَجَلَّ قيلَ لِلْعابِدِ : اِنْطَلِقْ اِلَى الْجَنَّةِ وَ قيلَ لِلْعالِمِ : قِف تَشَفَّعْ لِلنّاسِ بِحُسْنِ تَأديبِکَ لَهُمْ؛ هر گاه روز قيامت گردد، خداى عزّوجلّ عالم و عابد را برانگيزاند . پس آنگاه که در پيشگاه خداوند ايستادند به عابد گفته مى شود : «به سوى بهشت حرکت کن» و به عالم گفته مىشود : « بايست و مردم را به خاطر آنکه نيکو ادبشان نمودى ، شفاعت کن ». ( علل الشرايع، ج ۲، ص ۳۹۴، ح ۱۱ ) ) حدیث: رسول اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمودند: العلماء مصابيح الارض، و خلفاء الانبياء، و ورتني و ورثه الانبياء. علما چراغهاي زمين اند و جانشينان پيامبران و وارثان من و پيامبران هستند. ( کنز العمال/ ۲۸۶۷۷٫) ) حدیث: رسول اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمودند: موت العالم ثلمه في الاسلام لا تسد ما اختلف الليل و النهار در گذشت عالم، رخنه اي است در اسلام که تا شب و روز در گردش است، هيچ چيز آن را جبران نمي کند. ( کنزالعمال/ ج ۲۸۷۶۰٫ )
13 مهر 1394, 15:28
تألیفات و خلق آثار علمی
عالم ربانی و فقیه صمدانی «حضرت حجت الاسلام اشرفی» در کنار تدریس و تربیت فقیهانی فرزانه و تبلیغ مکارم اخلاقی و معارف دینی برای عموم مومنان و تشنگان آموزه های اسلامی، به تألیف آثار ارزشمند علمی و اعتقادی نیز دست یازید. از جمله ی آن ها که موارد زیر است:
1ـ اسرار الشهاده[43]
در 139 صفحه و به زبان فارسی نوشته شده است. در سال 1322 قمری، در قطع خشتی، در تهران به چاپ رسید.
موضوع کتاب در بیان اسرار و رموز شهادت اباعبدالله الحسین، علیه السلام، است که با رویکرد و تفسیری عارفانه به تحلیل عاشورای امام حسین، علیه السلام، و چرایی شهادت آن حضرت و بیان ابعاد عظمت آن پرداخته است. نسخه ای از این اثر شریف و گرانقدر در کتابخانه ی مرحوم آیت الله العظمی مرعشی نجفی[44]و نسخه ای از آن نیز در کتابخانه مسجد اعظم قم موجود است.[45]
این کتاب شریف در چاپ جدید در 264 صفحه همراه با تحقیق، در سال 1387 شمسی انتشار یافته است.
2ـ شعائر الاسلام فی مسائل الحلال و الحرام[46]
871 صفحه است. در سال 1312 در قطع رحلی در تهران به چاپ رسیده است. این کتاب مجموعه پاسخ های فقهی و اعتقادی است که مرحوم حجه الاسلام اشرفی به پرسش های مختلف مقلدان از اطراف و اکناف کشور داده است. شامل یک دوره کامل ابواب فقهی از اجتهاد و تقلید تا قصاص است. افزون بر این رسائل و دست نوشته های فقهی و اعتقادی چندی نیز در آن گردآوری شده است.
3 ـ رساله ی عملیه
در سال 1297 ق به زبان فارسی چاپ گردید.[47] این رساله ی فقهی، مشتمل بر عبادات و صیغ عقود است که در قسمت دوم علاوه بر ذکر عقود، شرایط آن را نیز بحث کرده است.[48]
بعدها نیز این رساله با حواشی مرحوم آیت الله العظمی شیخ عبدالله مازندرانی از رهبران نهضت مشروطیت منتشر گردید.[49]
4ـ منهج
این اثر ظاهراً در زمان حیات معظم له چاپ گردید.
5ـ مائده
این کتاب نیز در زمان حیات حاجی اشرفی چاپ گردید، ولی گزارشی از این دو اثر اخیر در دست ما نیست و وجودنسخه ای از آن دیده نشده است. مولف ارجمند در ابتدای رساله ی عملیه از این دو یاد می کند.
6ـ الاجوبۀ الاسئلۀ[50]