اقدامات و فعالیتهاى سیاسى
آیت الله یثربى پس از رحلت مرجع عالیقدر آیت الله بروجردى تلاش رژیم براى کم کردن قدرت و نفوذ روحانیت، روابط خود را با مراجع تقلید قم به ویژه امام خمینى تقویت کرد.
و با رهنمودهاى ایشان مبارزه منفى علیه رژیم را در قالب اعتصابات ائمه جماعات مساجد، تشکیل مجالس رسمى و غیر رسمى براى اتخاد تصمیمات و مواضع روحانیت و صدور بیانیّه هایى شروع کرد.
همگام با انقلاب
آیت الله یثربى در پى وقوع حادثه مدرسه فیضیه در خرداد ماه 1342، در کاشان مجلس سوگوارى بر پا نمود. وى اعتراض شدید خود نسبت به برگزارى جشن هاى منحوس 2500 ساله شاهنشاهى را ابراز کرد.
با تغییر تاریخ هجرى شمسى به تاریخ شاهنشاهى و انتخابات مجلس فرمایشى طاغوت مخالفت ورزید. در سخنرانیهاى خود از مظاهر فساد و عوامل ترویج فرهنگ غرب در کشور که بیشتر از طریق سینما و ایجاد مراکز فساد در شهرهاى مذهبى فعالیت مى نمودند پرده بر داشت و عواقب خطرناک آن را گوشزد کرد.[10]
از نمونه اقدام هاى عملى وى جریان، کلبه و میخانه اى است که یکى از دست نشاندگان رژیم در راه فین کاشان دایر نموده بود. این مرکز فساد مورد اعتراض آیت الله یثربى قرار گرفت. سپس ایشان در اجتماع انبوه مردم سخنرانى کرد و با گرفتن تأیید از حاضران مبنى بر تعطیل شدن این مرکز فساد با یارى مردم محل و دیگر نیکوکاران آن جا را از صاحبش خرید و به مسجد سید الشهدا(علیه السلام) نمود.
در سالهاى خفقان براى ارشاد جوانان بویژه قشر تحصیل کرده و روشنفکر و جلب آنان به مکتب انقلابى اسلام - در برابر تبلیغات مارکسیسم، هر هفته در روز جمعه مجلس با شکوهى در سالن اجتماعات مدرسه علمیه برگزار مى کرد و از دانشمندان و فضلاى برجسته حوزه علمیه قم نظیر حضرات آیات آقایان شهید مطهرى، مکارم شیرازى، سبحانى، نورى همدانى، ابوالقاسم خزعلى، سید عبدالکریم هاشمى نژاد، سید على محقق داماد و... دعوت مى نمود و آنان با بیانات مفید خود شرکت کنندگان و حاضران در مجلس را ارشاد و بهره مند مى ساختند و به پرسشهاى جوانان پاسخ مى گفتند.
در طول انقلاب بیانیه ها و اعلامیّه هاى فراوانى از سوى علما و روحانیان، مدارس و حوزه هاى منطقه کاشان به حمایت از امام خمینى و نهضت، اعتراض به برنامه ها و لوایح و قوانین ضد اسلامى دولت طاغوت، دفاع از مظلومان فلسطین و لبنان و سایر مناسبتها صادر شد که اغلب متن آنها به قلم و انشاى ایشان بود.
نمونه اى از آن ها چنین است:
هو الله تعالى محضر مبارک حضرات آیات عظام و مراجع تقلید حوزه مقدمه علمیه قم (مدّ ظلالهم)
جامعه روحانیت کاشان از قلمهاى مسموم عده اى از مطبوعات کشور که حقایق اسلامى را واژگون جلوه مى دهند و از تهمت هاى ناروا به حضرات علماء و مراجع عظام دامت برکاتهم مخصوصا از مندرجات روزنامه اطلاعات مورخه 17 دى ماه مبنى بر اهانت به حضرت آیت الله العظمى آقاى خمینى (مدّ ظلّه) شدیداً متأثر و مراتب انزجار خود را بدینوسیله اعلام نموده و همچنین حمله مسلّحانه به اعتراض کنندگان را که منجر به قتل عده کثیرى از آن بیگناهان و تبعید تعدادى از مدرسین عالى مقام گردید، جداً تقبیح مى نمایند و به عنوان اعتراض و همدردى چهار روز اقامه جماعات در سراسر کاشان و حومه تعطیل گردید.
از خداوند متعال (جلت عظمته) نصرت اسلام و مسلمین را مسئلت مى نماییم و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته[11]
حق صبورى - سید مهدى یثربى ـ سید محمد باقر مصطفوى ـ «لاحق احمد اسلامى ـ الاحق اعتمادى على نجفى ـ سید رضا علم الهدى، سید مهدى مکى، سید اسدالله خراسانى و...
آنچه علماى اعلام و حجة اسلام مرقوم داشته مطابق با واقع است الاحقر رضا المدنى
نمونه جواب و تشکر امام خمینى از تلگراف تسلیت آیت الله یثربى به مناسب شهادت استاد مطهرى[12]
باسمه تعالى
14/ج 2/1399
جناب مستطاب حجت الاسلام آقاى حاج سید مهدى یثربى - دامت افاضاته
تلگراف تسلیت جنابعالى و جامعه روحانیت شهر کاشان در مورد شهادت جانگذار مرحوم حجت الاسلام و المسلمین استاد مطهرى (قدس سره الشریف) و اصل گردید مراتب تشکر و سلام اینجانب را به عموم آقایان محترم ابلاغ نمائید از خداى تعالى سلامت و موفقیت همگان را در راه خدمت به اسلام و مسلمین خواستارم. و السلام علیکم و رحمة الله، روح الله الموسوى الخمینى
جواب امام خمینى به مناسبت تبریک استقرار جمهورى اسلامى خطاب به آیت الله یثربى[13]
بسمه تعالى
27 / 1 / 1399 برابر با 5 اردیبهشت 1358
خدمت جناب مستطاب حجت الاسلام آقاى حاج سید مهدى یثربى - دامت افاضاته
طومارى حاوى امضاى بسیار در مورد تبریک استقرار جمهورى اسلامى از طرف اصناف و کارگران محترم شهرستان کاشان و اصل گردید، بدین وسیله مراتب تشکر اینجانب را به عموم آقایان محترم ابلاغ نمایید و تذکر دهید که ان شاء الله تعالى سعى داشته باشند این همبستگى و اتحاد را پیوسته محفوظ نگه دارند از خداى تعالى ادامه توفیقات همگان را خواستارم.
و السلام علیکم و رحمة الله روح الله الموسوى الخمینى
نامه امام خمینى به آیت الله یثربى به مناسبت ماجراى انجمن هاى ایالتى و ولایتى در سال 1341ش/1382ق
بسم الله الرحمن الرحیم
به عرض عالى مى رساند، مرقومه محترم که حاکى از سلامت وجود محترم بود موجب تشکر گردید.
توفیق و سعادت جنابعالى را از خداوند تعالى خواستار است. اگر صلاح مى دانید از خود آقایان روحانیون و سایر طبقات، نشریه اى مبنى بر پشتیبانى از قم و اظهار تأثّر از واقعه فاجعه، منتشر فرمایید. امید است انشاء الله بتوانیم جلو این مفاسد را که مى خواهند اجرا کنند بگیریم. امید است از مظانّ استجابت دعوات، منظور نظر شریف باشم و السلام علیکم و رحمة الله روح الله الموسوى الخمینى
***
هو المنعم
این بود معناى مسلح
باز... اسرائیل غاصب توسعه طلب بعوض رد کردن اراضى فلسطین با حمله وحشیانه دیگرى جنوب لبنان را به تصرّف درآورد و ده ها نفر از مردم مسلمان را با آتش کشید و یکصد و پنجاه هزار نفر زن و مرد و کودک مسلمان بى گناه را که اکثر آنان شیعه امامى بودند از خانه و کاشانه خود آواره نمود این بود معناى صلح دوستى
اگر اسرائیل متجاوز صهیونیسم بین المللى قصد انتقام از رزمندگان فلسطینى را داشت و آن محرومین بى خانمان را گناهکار مى دانست تقصیر مردم جنوب لبنان و زنان و کودکان آنها چه بود هنوز جراحات حادثه فجیعه قم و تبریز التیام نیافته بود که این مصیبت عظمى قلوب ما را مجدداً داغ دار نمود.
اى خداى منتقم و اى پروردگار فریادرس، ما به غیر از تو پناهى نداریم و نه به غیر از تو دادرسى! بدین مناسبت مجلس دعائى از ساعت 9 الى 11 صبح جمعه چهارم فروردین ماه 14 ربیع الثانى در مسجد زیارت حبیب بن موسى علیه السلام (کاشان) براى نصرت اسلام و مسلمین عموماً و براى پیروزى مسلمانان لبنان و قطع ایادى عمّال استعمار از بلاد مسلمین، تشکیل مى گردد.
مناسب است مؤمنین با آماده گى قبلى شرکت نمایند تابند ازى مراجع بزرگوار تقلید ـ مدّت اظلالهم ـ مبنى بر کمک به آسبب زدگان لبنان جواب مثبت بدهند.
ان تنصر الله ینصرکم و یثبّت اقدامکم.
سید مهدى یثربى
13 ربیع الثانى 898[14]
آیت الله یثربى در مرداد ماه سال 1358 همزمان با اقامه نماز جمعه در تهران از سوى امام خمینى مأمور که اقامه نماز جمعه در شهر کاشان گردید متن حکم چنین است[15]:
بسمه تعالى
12 رمضان 1399
جناب ستطاب حجت الاسلام حاج سید مهدى یثربى دامت افاضاته
مرقومه محترم واصل و از اظهار محبت آن جناب نسبت به اینجانب تشکر حاصل گردید. در مورد اقامه نماز جمعه در شهر کاشان که سئوال کرد بودید مقتضى است خود جنابعالى اقدام نموده و نماز جمعه را اقامه نمائید.
از خداى تعالى ادامه توفیقات همگان را در انجام وظایف الهى خواستارم. و السلام علیکم و رحمة الله روح الله الموسوى الخمینى
با قبول این مسئولیت از همان تاریخ تا چند ماه قبل از وفات، نزدیک به 27 سال در این سنگر به اقامه نماز جمعه و ارشاد نماز گزاران پرداخت.
او در تمامى انتخابات مجلس شوراى اسلامى، خبرگان رهبرى، ریاست جمهورى مردم را به حضور و شرکت در انتخابات و دادن رأى تشویق و ترغیب کرد.
در نخستین دوره تشکیل مجلس خبرگان رهبرى که در آذر ماه سال 1361ش انجام شد و در دوره هاى دوم و سوم از سوى مردم استان اصفهان با بیشترین آراء به عنوان نماینده به این مجلس راه یافت و تا زمان حیاتش در این مجلس انجام وظیفه نمود.[16]
در اردیبهشت ماه سال 1362 نیز طى حکمى از سوى امام خمینى به عنوان نماینده ولى فقیه در منطقه کاشان که متن حکم این است.
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب حجت الاسلام.. حاج سید مهدى یثربى امام جمعه محترم کاشان (دامت برکاته) بدین وسیله جنابعالى را به سمت نماینده خود در منطقه کاشان منصوب مى نمایم که انشاء الله تعالى در رفع نیازمندى هاى مذهبى و مشکلات دینى اهالى آن سامان اهتمام نموده و در امورى هم که نیاز به اذن ولى فقیه دارد جنابعالى از طرف اینجانب مجاز در تصدى و تصرف مى باشید.
امید است اهالى محترم، ارگانها و نهادهاى انقلابى در هم آهنگى و همکارى با ایشان کوشش نمایند. دوام توفیقات آن جناب را از خداى تعالى مسئلت دارم.[17]
و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته
10 رجب 1403، اردیبهشت 1362 روح الله موسوى الخمینى
حضور در جبهه هاى مقاومت
با شروع جنگ تحمیلى عراق علیه ایران در شهریور ماه 1359 شمسى آیت الله یثربى جوانان را براى دفاع از میهن اسلامى و مردم را در جهت پشتیبانى و کمک ترغیب و تشویق نمود و خود طى هشت سال جنگ هراز چند گاهى در جبهه ها حضور مى یافت و بارزمندگان ملاقات مى نمود.
در جهت پشتیبانى و بازسازى مناطق آسیب دیده خدمات قابل توجهى کرد. سخنرانى ها، پشتیبانهاى مادى مستقیم و آنچه به دستور ایشان به جبهه ها تقدیم مى شد، از خدمات به یاد ماندنى اوست و به قول:
سردار شهید حاج احمد کاظمى فرمانده وقت لشکر نجف اشرف، «از مسئوالانى که به این منطقه آمده اند، هیچ کدام به مانند آیت الله یثربى این قدر کمک مالى نکرده اند.»[18]
ستاد بازسازى مناطق جنگى که از سوى ایشان در کاشان تشکیل شد، نقش ویژه اى در بازسازى مناطق آسیب دیده داشت و در سطح کشور به عنوان مسؤول اولین ستاد پشتیبانى جبهه انتخاب شد[19].
آیت الله یثربى پس از شهادت هر یک از رزمندگان منطقه کاشان براى تسلى خاطر بازماندگان به بیت آنان مى رفت و در مراسمى که به مناسبت یاد بود آنان برگزار مى شد، حضور مى یافت و از بستگان دلجویى و از ایثارگران و محرومان عیادت مى کرد.
پس از جنگ در اکثر مجامع و همایشهاى علمى، فرهنگى و عمرانى حاضر مى شد و در سخنرانهایش به مسئولان رهنمودهایى ارائه مى داد. بر وحدت و همدلى نیروهاى انقلاب و بقاى همه در خط رهبرى تأکید کرد.
تلاشى بى وقفه اى براى توسعه منطقه کاشان مى نمود همواره براى مسئوالان و خدمتگزاران نظام در این سامان مایه امید و پشتیبانى مطمئن بود و این آرمان را داشت که روزى منطقه کاشان در شمار یکى از استانهاى کشور در آید.