حدیث: امام علي عليه السلام فرمودند : إذا رَأيتَ عالِما فَکُن لَهُ خادِما ؛ هرگاه دانشمندى ديدى، به او خدمت کن. ( غررالحکم ح ۴۰۴۴ ) حدیث: امام علي (عليه السلام) فرمودند: النَّظرُ إلي العَالِم أحبُّ إلَي الله مِن اعتکافِ سَنَهٍ فِي البَيت الحَرام؛ نگاه کردن به عالم و دانشمند نزد خداوند، از يک سال اعتکاف در کعبه برتر است. ) حدیث: امام صادق عليه السلام فرمودند: إنّ علِیّا کانَ عالِما والعلمُ یُتوارَثُ ، ولَن یَهْلِکَ عالِمٌ إلّا بَقِیَ مِن بَعدِهِ مَن یَعلَمُ عِلمَهُ أو ما شاءَ اللّهُ ؛(امام) على عليه السلام عالم بود، و علم ، ارث برده مىشود. هرگز عالمى نمى ميرد مگر آن که پس از او کسى مى ماند که علم او يا آنچه را خدا خواهد، بداند. ( الکافي : ۱ / ۲۲۱ / ۱ ) ) حدیث: امام جواد عليه السلام فرمودند: العلماء غرباء لکثرة الجهال؛ عالمان، به سبب زيادي جاهلان، غريب اند. ( مسند الامام الجواد، ص ۲۴۷ ) ) حدیث: امام صادق عليه السلام فرمودند: اِذا کانَ یَومُ القيامَةِ بَعَثَ اللّهُ عَزَّوَجَلَّ العالِمَ وَ الْعابِدَ ، فَاِذا وَقَفا بَیْنَ یَدَىِ اللّهِ عَزَّوَجَلَّ قيلَ لِلْعابِدِ : اِنْطَلِقْ اِلَى الْجَنَّةِ وَ قيلَ لِلْعالِمِ : قِف تَشَفَّعْ لِلنّاسِ بِحُسْنِ تَأديبِکَ لَهُمْ؛ هر گاه روز قيامت گردد، خداى عزّوجلّ عالم و عابد را برانگيزاند . پس آنگاه که در پيشگاه خداوند ايستادند به عابد گفته مى شود : «به سوى بهشت حرکت کن» و به عالم گفته مىشود : « بايست و مردم را به خاطر آنکه نيکو ادبشان نمودى ، شفاعت کن ». ( علل الشرايع، ج ۲، ص ۳۹۴، ح ۱۱ ) ) حدیث: رسول اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمودند: العلماء مصابيح الارض، و خلفاء الانبياء، و ورتني و ورثه الانبياء. علما چراغهاي زمين اند و جانشينان پيامبران و وارثان من و پيامبران هستند. ( کنز العمال/ ۲۸۶۷۷٫) ) حدیث: رسول اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمودند: موت العالم ثلمه في الاسلام لا تسد ما اختلف الليل و النهار در گذشت عالم، رخنه اي است در اسلام که تا شب و روز در گردش است، هيچ چيز آن را جبران نمي کند. ( کنزالعمال/ ج ۲۸۷۶۰٫ )
21 فروردین 1398, 11:51
آخوند مولی محمدباقر مجتهدی لاری [1]
از فقهاء و شعراء قرن سیزدهم هجری است پدرش از جویم بلار آمده و در آنجا متوطن شده است مولی محمدباقر در لار تحصیل کرده است و بدرجه اجتهاد رسیده و رتق و فتق امور شرعیه را بعهده داشته است.
عمری بزهد و پرهیزگاری گذرانیده و گاهگاه شعری میگفته است.
در سال هزار و دویست و هشتاد و هشت بسرای جاوید شتافته است.[2]
[1] ـ لار ـ lar ـ شهرستان لار یکی از شهرستانهای هشتگانه استان هفتم کشور است و مرکز آنهم بهمین اسم است ـ
شهرلار از شهرهای بسیار قدیم ایران میباشد ـ و عدهای از مورخین بنای آنرا بگرگین میلاد، وعده دیگر بیلاش پسر فیروز نسبت دادهاند فاصلهاش تا شیراز 366 و جهرم 166 و لنگه 306 و بندر عباس 259 کیلومتر است.
ساختمانها و کوچههای آن بطور کلی قدیمی است و فقط یک خیابان جید الاحداث بنام خیابان هست دارد ـ ارتفاعش از سطح دریا 909 متر است.
این شهر دارای یک بازار سر پوشیده و بسیار مرتبی است که از لحاظ سبک بنا و استحکام قابل توجه میباشد و بطوری که شایع شده بازار وکیل شیراز را کریم خان زند از روی این بازار بنا کرده است.
آ ب مشرور شهر از چاه و برکه «آب انبارهائی که آب باران در آن جمع آوری و نگاهداری میکنند» تأمین میشود و یکرشته نیز قنات دارد که طعم آن کس تلخ است و بمصرف آبیاری زراعت میرسد.
کلیه ادارات دولتی و پادگان نظامی و شعبه بانک ملی ایران در شهر وجود دارد در حدود صد و پنجاه باب دکان و مغازه ـ یک دبیرستان ـ چهار دبستان دارد.
نفوسش 11656 نفر و مذهب اهالیش شیعه دوازده امامی و سنی شافعی و زبان آنها فارسی است.
امراض، بیوره ـ تراخم و بیوک (این بیماری اختصاص بشهر لار و حوالی بندر عباس دارد) در آنجا بسیار شیوع دارد.
[2] ـ لارستان کهن.