حدیث: امام علي عليه السلام فرمودند : إذا رَأيتَ عالِما فَکُن لَهُ خادِما ؛ هرگاه دانشمندى ديدى، به او خدمت کن. ( غررالحکم ح ۴۰۴۴ ) حدیث: امام علي (عليه السلام) فرمودند: النَّظرُ إلي العَالِم أحبُّ إلَي الله مِن اعتکافِ سَنَهٍ فِي البَيت الحَرام؛ نگاه کردن به عالم و دانشمند نزد خداوند، از يک سال اعتکاف در کعبه برتر است. ) حدیث: امام صادق عليه السلام فرمودند: إنّ علِیّا کانَ عالِما والعلمُ یُتوارَثُ ، ولَن یَهْلِکَ عالِمٌ إلّا بَقِیَ مِن بَعدِهِ مَن یَعلَمُ عِلمَهُ أو ما شاءَ اللّهُ ؛(امام) على عليه السلام عالم بود، و علم ، ارث برده مىشود. هرگز عالمى نمى ميرد مگر آن که پس از او کسى مى ماند که علم او يا آنچه را خدا خواهد، بداند. ( الکافي : ۱ / ۲۲۱ / ۱ ) ) حدیث: امام جواد عليه السلام فرمودند: العلماء غرباء لکثرة الجهال؛ عالمان، به سبب زيادي جاهلان، غريب اند. ( مسند الامام الجواد، ص ۲۴۷ ) ) حدیث: امام صادق عليه السلام فرمودند: اِذا کانَ یَومُ القيامَةِ بَعَثَ اللّهُ عَزَّوَجَلَّ العالِمَ وَ الْعابِدَ ، فَاِذا وَقَفا بَیْنَ یَدَىِ اللّهِ عَزَّوَجَلَّ قيلَ لِلْعابِدِ : اِنْطَلِقْ اِلَى الْجَنَّةِ وَ قيلَ لِلْعالِمِ : قِف تَشَفَّعْ لِلنّاسِ بِحُسْنِ تَأديبِکَ لَهُمْ؛ هر گاه روز قيامت گردد، خداى عزّوجلّ عالم و عابد را برانگيزاند . پس آنگاه که در پيشگاه خداوند ايستادند به عابد گفته مى شود : «به سوى بهشت حرکت کن» و به عالم گفته مىشود : « بايست و مردم را به خاطر آنکه نيکو ادبشان نمودى ، شفاعت کن ». ( علل الشرايع، ج ۲، ص ۳۹۴، ح ۱۱ ) ) حدیث: رسول اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمودند: العلماء مصابيح الارض، و خلفاء الانبياء، و ورتني و ورثه الانبياء. علما چراغهاي زمين اند و جانشينان پيامبران و وارثان من و پيامبران هستند. ( کنز العمال/ ۲۸۶۷۷٫) ) حدیث: رسول اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمودند: موت العالم ثلمه في الاسلام لا تسد ما اختلف الليل و النهار در گذشت عالم، رخنه اي است در اسلام که تا شب و روز در گردش است، هيچ چيز آن را جبران نمي کند. ( کنزالعمال/ ج ۲۸۷۶۰٫ )
28 خرداد 1396, 4:45
وی مرحوم میرزا محمد نصیر فرزند میرزا جعفر به بهجت شیرازی است که در (۱۲۲۱ ج ۳ ش 297 ص ۷۲۱) گذشت.
مرحوم فرصت «قدس الله سره» از اجله و اعاظم فضلا و اهل علم و ادب بوده و در این مات اخیره مانند وی کمتر کسی بهم رسیده، چنان که در علوم ادبیه و سرودن اشعار و خط خوش و نقاشی و حکمت و خیلی از علوم و فضائل دیگر بدرجه بلند ارتقا یافته. و این فاضل فرزانه در این سال از دختر رجبعلی خان مذهب متخلص به تسلی در شیراز متولد شده، و در خدمت چندین نفر از بزرگان علما و حکما و اهل ادب و عرفان و فضل و کمال علوم عقلیه و نقلیه و فنون ادب و ریاضیه را درس خواند، و در سنه ۱۲۸۲ که بنای شعر گفتن نهاد از طرف استاد بزرگوارش شیخ مفید داور شیرازی متخلص به فرصت گردید و بدین کلمه مشهور و همچون به میرزا اقا معروف شد.
و در سنه ۱۳۲۳ بتهران رفت و از طرف مرحوم مظهرالدین شاه لقب فرصة الدوله یافت، و کتب چندی در فنون متفرقه تالیف کرد، از آن جمله کتاب «آثار عجم» در نقشه اثار سلاطین باستان ایران و بسیاری از فنون و فوائد دیگر که از نفائس تالیف میباشد. انجام تالیف آن ذی الحجه سنه ۱۳۱۳.
و آخر در حدود اذان صبح شب شنبه دهم ماه صفرالمظفر ۱۳۲۹ هزار و سیصد و سی و نه مطابق ۳۱ میزان ماه برجی در شیراز وفات کرد و در تکیه حافظیه در پائین پای او به نیم گز فاصله دفن شد و سنگی که خط خوش خود وی بر آن است در روی آن نصب است. و این حکیم فاضل و عارف کامل در مدت عمر زن نگرفت و مجردانه این دنیای دون را ترک گفت (شرح حال مبسوطی از مرحوم فرصت با نمونه اشعارش در «دانشمندان و سخنسرایان فارس ۴: ۹۴ ـ 125» و کتاب «شیراز در گذشته و حالی: ۳۹۳ ـ 399» و ماخذ ترجمهاش نیز در «فرهنگ سخنوران» مذکور است، و در «روزنامه کیهان شمارههای ۹۸۶۳ و ۹۸۶۴ یکشنبه و دوشنبه ۱۶ و ۱۷ ج 1 / ۱۳۹۶» در دو گزارش مبسوط پیرامون کتاب «دریای کبیر» بزرگترین اثر فرصت و گوشههایی از احوالی و آثار او چاپ شده است. م.).
و خواهر مجلله او زوجه شاگردش مرحوم قدسی شیرازی اسم است در 1361 بیاد.