در جلد ۱ مقدمه (ص ۴۹) شرحی درباره صدر و اینکه آن منقسم بخاصه و عامه و صدر الممالک میشود نوشتیم، اینک اینجا گوئیم : یکی از متفرعات کلمه صدر همانا صدراعظم است و از قراری که در «كتاب الاوائل : 453» نوشته اول کسی که ملقب بدان شد مرحوم میر غیاث الدین منصور شیرازی از علماء معروف زمان شاه اسمعیل صفوی است و قبل از آن این
لقب در اسلام نبوده، انتهی. (کتاب الاوائل، گرد اورده سید عالم جلیل مرحوم حاج آقا مقدس اصفهانی است که بترتیب و تهذیب و کوشش راقم این سطور سالها پیش در اصفهان بطبع رسید. م.)
و میرزا علی اصغرخان صاحب این عنوان فرزند آقا محمد ابراهیم امین السلطان است که در (۱۳00) بیاید.
مرحوم میرزا علی اصغرخان از معاریف رجال ایران و اهل فضل و کمال بود و شعر هم میگفت. و او در این سال متولد شده و پس از وفات پدر در سنه 1300 لقب امین السلطان یافت و در ۷ رجب سنه ۱۳۱۰ ملقب بصدراعظم و در ۲ شنبه ۳ شعبان سنه ۱۳۱۸ ملقب به اتابیک اعظم گردید. و در ۳ شنبه ۲۲ ج ۲ سنه ۱۳۲۱ از صدارت عظمی معزول شد. و او «دیوانی در اشعار» دارد و تخلص قدسی مینمود، و در یک شنبه بیست و دویم ماه رجب الفرد سنه ۱۳۲۵ هزار و سیصد و بیست و پنج ۔ مطابق ۹ سنبله ماه برجی - در تهران در جلوخان مجلس شورای ملی بضرب شش لول عباس آقای ترک مقتول و در قم در یکی از حجرات صحن پدرش دفن شد. و فرزندانی از او بازماند، از آن جمله یکی حاجی میرزا احمد خان اتابیکی مشیر اعظم است که پسر دویم او و در ۲۰ ع۲ سده ۱۳۳۴ وزیر فوائد عامه شد.
و قدسی تخلص چند نفر دیگر غیر از صاحب عنوان است که این اسماء آنها بترتیب حروف مضاف الیههای تخلصاتشان اینجا ذکر میشود:
اول: قدسی اخوی که در (۱۳۲۵) بیاید.
دویم: قدسی اصفهانی که بیاید.
سیم: قدسی رشتی که نامش میرزا زمان است.
چهارم: قدسی سبزواري که نامش میرزا سلطان محمد حسنی است و در سال 1361 بیاید.
ششم: قدسی یزدی که نامش سید محمد و در حدود (1355 ـ 1356) وفات کرده چنانکه در تاریخ یزد فرموده و بجمله با این قدسی صاحب عنوان هشت نفر از رجال یتخلص قدسی میباشند و شاید یکی از آنها همان باشد که در جنگ بهترین اشعار بعنوان قدسی (مطلق) بدون وصف و قی نوشته و شاید او غیر از این هشت نفر هم باشد.
دیگر قدسی بیرجندی که در 1354 بیاید.