حدیث: امام علي عليه السلام فرمودند : إذا رَأيتَ عالِما فَکُن لَهُ خادِما ؛ هرگاه دانشمندى ديدى، به او خدمت کن. ( غررالحکم ح ۴۰۴۴ ) حدیث: امام علي (عليه السلام) فرمودند: النَّظرُ إلي العَالِم أحبُّ إلَي الله مِن اعتکافِ سَنَهٍ فِي البَيت الحَرام؛ نگاه کردن به عالم و دانشمند نزد خداوند، از يک سال اعتکاف در کعبه برتر است. ) حدیث: امام صادق عليه السلام فرمودند: إنّ علِیّا کانَ عالِما والعلمُ یُتوارَثُ ، ولَن یَهْلِکَ عالِمٌ إلّا بَقِیَ مِن بَعدِهِ مَن یَعلَمُ عِلمَهُ أو ما شاءَ اللّهُ ؛(امام) على عليه السلام عالم بود، و علم ، ارث برده مىشود. هرگز عالمى نمى ميرد مگر آن که پس از او کسى مى ماند که علم او يا آنچه را خدا خواهد، بداند. ( الکافي : ۱ / ۲۲۱ / ۱ ) ) حدیث: امام جواد عليه السلام فرمودند: العلماء غرباء لکثرة الجهال؛ عالمان، به سبب زيادي جاهلان، غريب اند. ( مسند الامام الجواد، ص ۲۴۷ ) ) حدیث: امام صادق عليه السلام فرمودند: اِذا کانَ یَومُ القيامَةِ بَعَثَ اللّهُ عَزَّوَجَلَّ العالِمَ وَ الْعابِدَ ، فَاِذا وَقَفا بَیْنَ یَدَىِ اللّهِ عَزَّوَجَلَّ قيلَ لِلْعابِدِ : اِنْطَلِقْ اِلَى الْجَنَّةِ وَ قيلَ لِلْعالِمِ : قِف تَشَفَّعْ لِلنّاسِ بِحُسْنِ تَأديبِکَ لَهُمْ؛ هر گاه روز قيامت گردد، خداى عزّوجلّ عالم و عابد را برانگيزاند . پس آنگاه که در پيشگاه خداوند ايستادند به عابد گفته مى شود : «به سوى بهشت حرکت کن» و به عالم گفته مىشود : « بايست و مردم را به خاطر آنکه نيکو ادبشان نمودى ، شفاعت کن ». ( علل الشرايع، ج ۲، ص ۳۹۴، ح ۱۱ ) ) حدیث: رسول اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمودند: العلماء مصابيح الارض، و خلفاء الانبياء، و ورتني و ورثه الانبياء. علما چراغهاي زمين اند و جانشينان پيامبران و وارثان من و پيامبران هستند. ( کنز العمال/ ۲۸۶۷۷٫) ) حدیث: رسول اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمودند: موت العالم ثلمه في الاسلام لا تسد ما اختلف الليل و النهار در گذشت عالم، رخنه اي است در اسلام که تا شب و روز در گردش است، هيچ چيز آن را جبران نمي کند. ( کنزالعمال/ ج ۲۸۷۶۰٫ )
28 شهریور 1396, 22:46
وی کسرائیل خانم دختر ناصرالدینشاه (۱۲۴۷ ج ۴ ش ۶۹۳) و خود از زنان معروف عصر بود که در اینسال - چنانکه در «الماثر : ۱۱» نوشته - از بطن عفة السلطنه مادر ظل السلطان متولد شده، و پس از بزرگی بحباله زوجیت ابوالفتح خان صارم الدوله که در «الماثر: ۲۲۸» نامی از او برده درآمده، و قرزندانی که از او آورده در (ص 13) آن کتاب ذکر شده اند، و یکی که از همه بزرگتر است امیرزاده قهرمان میرزا بوده که لقب سردار اعظم داشته و پس از پدر لقب صارم الدوله یافته و چنان که در «تاریخ نائین ۴ : ۱۶۶ » نوشته وی شوکة السلطنه دختر دائی خود ظل السلطان را که مادرش همدم السلطنه دختر میرزا تقیخان امیر بوده تزویج نموده و فرزند وی از او ابوالفتح خان قهرمان است که در دوره شانزدهم مجلس شوری نماینده اصفهان بود. و پس از فوت قهرمان میرزا، اکبر میرزا مسعود فرزند ظل السلطان لقب صارم الدوله یافت.
و بهر حال، بانو عظمی در موقع خالصه فروشی بعضی از دیهات اصفهان را خرید ظللمی فراوان از او برعایای آن سامان وارد آمد، چنان که در «تاریخ اصفهان» در (۱۳۱۸ ؛ ۱۳۱) اشاره بدانها نموده. و در «احسن الودیعه ۲ : ۳۵ و ۳۶» ذکری از او فرموده و نوشته مخارج سفر مکه پدر مؤلف را او داده و تمجیدی از او بجا آورده. و در کتاب «الذریعه ۱۲ : ش 508» شرحی نوشته با خلاصه اینکه نسخهئی از کتاب زهرة الحیاة الدنیا که آن جلد هفتم از کتاب «مجالس الاخبار» تألیف ملامحمد مؤمن شیرازی در گذران عمر اواست در کتابخانه ناصرالدین شاه بوده و پس از وی بدین بانو رسیده و او آنرا در نجف در معرض فروش درآورده و آن کتابی بزرگ و مشتمل بر علوم و فوائدی از نظم و نثر بود و از آن جمله قصیدهئی از مؤلف در مدح حضرت امیر (ع) که در هر بیتی از آن تلمبح مبحثی از مباحث منطبق بترتیب انواع قیاسات از اقترانی و استثنائی و تمام اشکال اربعه داشت که منتج به خلافت آن بزگوار میشد. انتهی.
و بهمین مناسبت ذکر او در این چند کتاب، ما وی را در این کتاب عنوان کردیم. و او در ماه شوال المکرم سنه ۱۳۵۴ هزار و سیصد و پنجاه و چهار مطابق (دی بهمن) ماه باستانی ست وفات کرد.