حدیث: امام علي عليه السلام فرمودند : إذا رَأيتَ عالِما فَکُن لَهُ خادِما ؛ هرگاه دانشمندى ديدى، به او خدمت کن. ( غررالحکم ح ۴۰۴۴ ) حدیث: امام علي (عليه السلام) فرمودند: النَّظرُ إلي العَالِم أحبُّ إلَي الله مِن اعتکافِ سَنَهٍ فِي البَيت الحَرام؛ نگاه کردن به عالم و دانشمند نزد خداوند، از يک سال اعتکاف در کعبه برتر است. ) حدیث: امام صادق عليه السلام فرمودند: إنّ علِیّا کانَ عالِما والعلمُ یُتوارَثُ ، ولَن یَهْلِکَ عالِمٌ إلّا بَقِیَ مِن بَعدِهِ مَن یَعلَمُ عِلمَهُ أو ما شاءَ اللّهُ ؛(امام) على عليه السلام عالم بود، و علم ، ارث برده مىشود. هرگز عالمى نمى ميرد مگر آن که پس از او کسى مى ماند که علم او يا آنچه را خدا خواهد، بداند. ( الکافي : ۱ / ۲۲۱ / ۱ ) ) حدیث: امام جواد عليه السلام فرمودند: العلماء غرباء لکثرة الجهال؛ عالمان، به سبب زيادي جاهلان، غريب اند. ( مسند الامام الجواد، ص ۲۴۷ ) ) حدیث: امام صادق عليه السلام فرمودند: اِذا کانَ یَومُ القيامَةِ بَعَثَ اللّهُ عَزَّوَجَلَّ العالِمَ وَ الْعابِدَ ، فَاِذا وَقَفا بَیْنَ یَدَىِ اللّهِ عَزَّوَجَلَّ قيلَ لِلْعابِدِ : اِنْطَلِقْ اِلَى الْجَنَّةِ وَ قيلَ لِلْعالِمِ : قِف تَشَفَّعْ لِلنّاسِ بِحُسْنِ تَأديبِکَ لَهُمْ؛ هر گاه روز قيامت گردد، خداى عزّوجلّ عالم و عابد را برانگيزاند . پس آنگاه که در پيشگاه خداوند ايستادند به عابد گفته مى شود : «به سوى بهشت حرکت کن» و به عالم گفته مىشود : « بايست و مردم را به خاطر آنکه نيکو ادبشان نمودى ، شفاعت کن ». ( علل الشرايع، ج ۲، ص ۳۹۴، ح ۱۱ ) ) حدیث: رسول اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمودند: العلماء مصابيح الارض، و خلفاء الانبياء، و ورتني و ورثه الانبياء. علما چراغهاي زمين اند و جانشينان پيامبران و وارثان من و پيامبران هستند. ( کنز العمال/ ۲۸۶۷۷٫) ) حدیث: رسول اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمودند: موت العالم ثلمه في الاسلام لا تسد ما اختلف الليل و النهار در گذشت عالم، رخنه اي است در اسلام که تا شب و روز در گردش است، هيچ چيز آن را جبران نمي کند. ( کنزالعمال/ ج ۲۸۷۶۰٫ )
16 فروردین 1398, 21:35
آقا حبیب الله آموزگار اصطهبانی[1]
از دانشمندان و مؤلفین و لغت شناسان معاصر است ـ در اصطهبانات متولد شده و پنج ساله بوده است که پدرش وفات یافته در دوازده سالگی بشیراز رفته است و مقدمات و فقه و اصول و منطق و فلسفه را در آن شهر تحصیل کرده در 1290 شمسی بطهران رفته و در وزارت فرهنگ مشغول خدمت شده است تا بسال 1302 که با سمت ریاست فرهنگ فارس بشیراز رفته و تا 1304 در آنجا مشغول خدمت بوده و خدمات گرانبهای انجام داده است و آنگاه بطهران احضار شده و از سال 1315 تا 1329 در وزارت دادگستری مستشاری دیوان عالی کشور را داشته است.
بسال 1330 وزیر فرهنگ شده و چندی در اینمنصب عالی باقی بوده و اکنون چند دوره است که سناتور است ـ رجلی است متواضع و خوش محضر و در مسلک معتدل و از جنجال و آشوب بر کنار.
آقای آموزگار قریب بیست جلد تألیف دارد که ذیلا اسامی بعضی از آنها را که مکرر چاپ شده است مینویسم:
اـ آموزش و پرورش 2ـ ابو مسلم خراسانی (ترجمه از عربی) 3ـ اصلاحات اجتماعی 4ـ تاریخ اسلام 5ـ جهان روح و آفرینش 6ـ رهنمای تربیت 7ـ زن در جامعه 8ـ صرف عربی 9ـ عالم ارواح 10ـ فرهنگ فارسی آموزگار 11ـ فلسفه روحی 12ـ لغت عربی به فارسی آموزگار 13ـ ملکة اسلام (ترجمه از عربی 14ـ منطق آموزگار 15ـ نحو عربی. و غیر اینها.
صاحب ترجمه را فرزندی است بنام دکت رجمشید آموزگار که در اتازونی امریکا تحصیل کرده و دکتر در طب است و هم اکنون معاون وزارت بهداری است.
[1] ـ اصطهبانات Estahbanat نام یکی از بخشهای چهار گانه فسا و دهستان حومه است.
این بخش در شمال باختری شهرستان واقع و حدود آن بقرار زیر است.
از جنوب بخش داراب و بخش حومه فسا ـاز شمال دریاچه پختگان از خاور بخش تبریز از باختر بخش حومه فسا هوای بخش در قسمت خاوری گرم و در بقیه مناطق معتدل است و آب آن از رودخانه بشا و قنوات تامین میگردد ـ محصولاتش عبارت است از: غلات و پنبه ـ زعفران ـ حبوب ـ بادام ـ گردوـ کشمش، برنج ـ لبنیات ـ شغل اهالی: زراعت و باغداری و کسب ـ زبان: فارسی و ترکی ـ مذهب: تشیع ـ این بخش از سه دهستان بنام: ایج ـ خیرـ حومه تشکیل شده مجموع قراء و قصباب و مزارع آن بیست و پنج است و نفوسش در حدود بیست و سه هزار نفر است ـ صنایع دستی معمول: قالی بافی و ساختن ظروف کاشی و مرکز بخش آن نفر است ـ صنایع دستی معمول: قالی بافی و ساختن ظروف کاشی و مرکز بخش آن قصبه اصطهباناتست ـ این قصبه در هفتاد و دو کیلومتری شمال خاوری فسا و سی و شش کیلومتری جنوب باختری نیریز واقع شده ـ هوای آن معتدل مایل بسرد سیری است و آب مشروبش از چشمه میباشد.
شغل اهالی: تجارت ـ زراعت باغداری ـ زبان آنها فارسی ـ مذهب تشیع ـ صنایع متداوله: قالی بافی و ساختن ظروف کاشی است ـ چهار صد باب دکان ـ چهاردبستان یک خیابان دارد ـ ادارات دولتی: بخشداری، شهربانی، ژاندارمری، دادگاه. بهداری، فرهنگ دارائی، ثبت و آمار، کشاورزی، پست و تلگراف و شعبه بانک ملی دارد با راه اتومبیل رو بشیراز، فسا، و نی ریز مربوط است.